Presađivanje morske cvjetnice Posidonia oceanica u NP Kornati u sklopu projekta SASPAS

U periodu od 15. do 17, listopada odvijala se završna faza terenskog dijela projekta SASPAS Interreg Italy – Croatia u području Nacionalnog parka Kornati.

U ovoj fazi projekta presađivali su se izdanci morske cvjetnice Posidonia oceanica, u svrhu pomoći obnove oštećene livade u uvali Kravljačica na otoku Kornatu.

I ovog puta terenski dio uspješno je realiziran uz pomoć talijanskih partnera SELC i Biosurvey, Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, te tehničku podršku ronilačkog centra Najada diving.

Opširnije...

Razvijena metodologija za praćenje ekološkog otiska turizma na Sredozemlju

Zahvaljujući projektu DestiMED, Nacionalni park Kornati i Park prirode Lastovsko otočje mogli su mjeriti ekološki otisak njihove turističke ponude, a to je sada na raspolaganju i ostalim našim zaštićenim područjima. Hrana se ispostavlja najvećim izazovom ekološkog utjecaja posjetitelja na samo zaštićeno područje. 

  • rsz_slika_1
  • rsz_slika_2

Opširnije...

Akcija "No more plastic"

Od 15. do 18. kolovoza 2019. udruga za zaštitu mora „More bez plastike“ održala je akciju „No more plastic“ u Nacionalnom parku Kornati. Otpad se skupljao na dvije lokacije, na Tovarnjaku i u Šipnatama. Skupljeno je 145 kg plastike, između toga izdvojeno je čak 150 upaljača i 3,3 kilograma čepova od boca. Plastika je selekcionirana, održano je i predavanje na temu plastike, a neka koja je bila upotrebljiva je iskorištena za izradu nakita. Za kraj događaja napravljena je instalacija „No more plastic“ na Smokvenjaku od čepova i plastičnih boca.

  • plastic1
  • plastic2
  • plastic_3