U Murteru je 16.10.2022. organizirano 14. po redu godišnje skipersko druženje međunarodne udruge Morski Vitezovi.

Na svečanoj ceremoniji u crkvi. Sv. Mihovila (gdje je udruga osnovana 2008. godine) na vrlo dojmljiv način Udruga je primila u članstvo nove skipere koji su prisegnuli na aktivnost pod motom: „Na moru ne postoje granice, more nas veže u savezništvo, na moru je samo kompetencija bitna, ne porijeklo“.

Ono što zadivljuje kod rada ove udruge je velika ljubav stranih jedriličara za Jadran i zainteresiranost za sve što se događa na ovim prostorima, od projekata izgradnje, uređenja, do zaštite mora, ljudi i okoliša. Pokretač i osnivač udruge je strastveni zaljubljenik u Jadran i skipersku profesiju Zoltan Hovanec, dugogodišnji suradnik i predavač pomorskog učilišta Adria Libar.

Budući da su Kornati obavezna jedriličarska destinacija, ne iznenađuje kako su ove godine izdvojeni kao tema druženja. U razradi aktivnosti i dosadašnjoj dobroj suradnji Adria Libra s Muzejom Grada Šibenika i NP Kornati dogovorena je temazaštite suhozida, a na ideju prof. Jadrana Kale i izrada jedinstvene table koja bi skrenula pažnju posjetiteljima na važnost zaštite suhozida kao stoljetne baštine.

Uz nadzor stručne službe Parka, prateći grafičke standarde i standarde signalizacije u nacionalnim parkovimakroz Pravila ponašanja, udruga, učilište i muzej izradili su 2 table za lokacije Levrnaku i Lavsu na kojima će biti postavljene s ciljem očuvanja suhozida i izbjegavanja najnovijeg trenda gradnje kamenih gomilica koje štete okolišu i remete procese u mikroflori.

Impresivna je činjenica kako je u nedjelju stotinjak članova udrugena značajnom arheološkom lokalitetu Colentum na Gradini u Murteru sudjelovalo na radionici suhozida pod stručnim vođenjem prof. Kale i uživalo u prikazu gradnje suhozida jednog od najstarijih Kurnatara Ive Šikića Bažokića.

Ravnatelju Parka uručene su table koje grafičkim prikazom prikazuju ruku koja podiže kamen na suhozid uz napomenu: Pomozite očuvanju suhozida.

Na kraju radionice ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina zahvalio se sudionicima na iskazanom interesu i želji da ovaj jedinstveni primjer gradnje ostane zaštićen na prostoru u kojem je nastao.

Članovi Udruge Morski Vitezovi nakon predavanja uputili su se na 3. Prijateljsku regatu sa 17 brodova iz Marine Hramina u Kornate. Tamo ih je u organizaciji parka čekalo novo predavanje u Uvali Piškera i obilazak OPG-a supružnika Ane i Jakova Šikića.