Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, veći dio grupe otoka Kornati proglašen je nacionalnim parkom 1980. godine i tada je stavljen pod zaštitu.

Djelatnost Ustanove je zaštita, održavanje i promicanje Nacionalnog parka u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzor provođenja uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravljaju u skladu sa zakonom.

Kornati su danas vrlo jaki turistički brand te privlače mnoštvo nautičara i izletnika.

Proslava obljetnice započinje u subotu, 13.08.2022. u 20:00 h sati na otoku Levrnaka u Kornatima. Uz otvorenje izložbe fotografija SJEĆANJE NA ZABORAV II (crno -bijeli svjetlopis o Kurnatima), svojom pjesmom program će obogatiti i klapa Bunari.

Izložba fotografija Sjećanje na zaborav II autora Mile Rameše je nastavak izložbe Sjećanje na zaborav, a obogaćena je novim fotografijama zbog prekrasnih povijesnih motiva, te postojanja dodatnog materijala i velikog interesa publike.

Obilježavanje obljetnice se nastavlja 14.08. u nedjelju, na staroj rivi u Murteru u 21:00 h nastupom pjevača Đanija Stipaničeva i klapom Bunari. U goste stiže i Lovačko društvo Kamenjarka, te će posjetiteljima pripremiti ukusan lovački gulaš.

  • plakat_obljetnica
  klikni za povećanje plakata.