U Nacionalnom parku Kornati, 26. svibnja, organizirano je testiranje „Eko-edukacijske staze – podmorje Nacionalnog parka Kornati“, koje je ujedno i pilot područje projekta INHERIT, koji se financira u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa u trajanju od 1.veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine, s ciljem razvoja održivog turizma.

„Eko-edukacijske stazu – podmorje Nacionalnog parka Kornati“ prvi su uspješno testirali ravnatelj JU NP Kornati, Šime Ježina i Leo Lušić iz ronilačkog centra Najada Diving iz Murtera.
U sklopu projekta INHERIT, u uskoj suradnji sa JU NP Kornati, ronilačkim klubom Najada Diving iz Murtera, ronilačkim klubom Orca iz Pule, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, JU Prirode Šibensko-kninske županije, te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Marina &Yacht development d.o.o. iz Betine, OPG Šikić i udrugom Argonauta iz Murtera, Veleučilištem Šibenik, i drugima, razvijena je „Eko-edukacijska staza-podmorje NP Kornati“.

Razvoj komplementarnih održivih turističkih aktivnosti uključuje i investicije manjih vrijednosti u tematsku opremu i infrastrukturu koja će omogućavati turistima posjet ključnim atrakcijama unutar prirodnih pilot područja INHERITURA uz zaštitu prirodne baštine.
Lokacija podmorske staze je područje otočića Škanj Veli između otoka Vela Panitula i Mala Panitula (u blizini ACI marine Piškera). To je plitko područje od 0-5 metara dubine koje je specifično po zdravoj livadi morske cvjetnice (Posidoniaoceanica), dok se sa vanjske strane pruža vertikalni podvodni zid koji ide u dubinu do 60 metara na kojem je razvijena bogata koraligenska zajednica.

Galerija slika
  • IGO_8885
  • IGO_8921
  • IGO_8931
  • IGO_8951
  • IMG_0559