Kada spojite ugodno s korisnim onda se dogode dobre stvari! Vođeni tom činjenicom odlučili smo pozitivom i vrijednim radom doprinijeti čistoći našeg Parka i pri tome bar nakratko zaboraviti na pandemiju, neizvjesnost i loše vijesti. 

Rano ujutro dana 29.03.2021. iz centra Murtera krenulo je dvadesetak djelatnika NP Kornati na akciju čišćenja naplavljenog otpada.  Naoružani rukavicama, vrećama i nasmijanim licima došli smo do uvala Gornji i Donji Statival i zatekli zaista velike količine raznog plastičnog otpada (čepovi, vrećice, kutije…) Našlo se tu i mnogo ljetne obuće, zapletenih konopa i ponešto staklenog otpada.

Zbog svog specifičnog položaja, u uvalama koje su okrenute prema jugu, veliki problem čini otpad koji je donesen morskim strujama, a na njega je teško utjecati. Na žalost, to nije problem samo u Parku, već na području cijelog Jadranskog mora.

Pored toga, turizam kao jedan od glavnih gospodarskih aktivnosti predstavlja dodatni izvor onečišćenja zbog nautičara i ostalih koji nesavjesno bacaju otpad u more.

Sunčani dan i motivacija na nivou, te izvrstan ručak našega kolege donijeli su dobre rezultate! Skupljeno je malo više od 6 metara kubnih raznog otpada.

Glavni cilj ovakvih akcija je prije svega očistiti i ukloniti otpad sa kopna te je potrebno nastaviti s ovakvim akcijama, ali i raditi na prevenciji uspostavom programa obrazovanja i osvješćivanja građana o očuvanosti prirode i okoliša, ukoliko želimo da mi i buduće generacije uživaju u lijepom i Nacionalnom Parku Kornati.

  • IGO_7698_699_700
  • IGO_7752_3_4
  • IGO_7873