U utorak 16. ožujka, biologinja Agata Kovačev iz Javne ustanove Nacionalni park Kornati održala je online predavanje ''Presađivanje morske cvjetnice Posidonia oceanica (L.) Delile u Nacionalnom parku Kornati'' za kolege iz drugih morskih područja.

Bilo je to prvo u nizu predviđenih predavanja i razmjene praktičnih iskustava u sklopu formiranja Hrvatske mreže morskih zaštićenih područja (HRMZP), inicijative poduprte iz Interreg projekta MPA NETWORKS (https://mpa-networks.interreg-med.eu/).

logo gore

 

Hrvatska mreža morskih zaštićenih područja ima ulogu u osiguravanju platforme za razmjenu iskustava i dobrih praksi rada u hrvatskom dijelu Jadranskoga mora i služi kao podrška zaštićenim područjima u njihovim aktivnostima planiranja i upravljanja.

Razgovaralo se o inovativnoj tehnologiji koja se koristi za uspješno obnavljanje degradiranih staništa morske cvjetnice posidonije, a temelji se na upotrebi modularnog sidrenog sustava izrađenog od biorazgradivog materijala kako bi se smanjio negativan utjecaj na morski okoliš. Presađivanje morskih cvjetnica jedna je od aktivnosti koju Nacionalni park Kornati kao projektni partner provodi u sklopu Interreg projekta SASPAS (Safe Anchoring and Seagrass Protection in the Adriatic Sea).

posidonia1

Više o samom projektu može se pronaći na https://saspas.eu

logo dolje