Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske.

U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske u Nacionalnom parku Kornati počinje u ponedjeljak 22. svibnja kada će se za studente Ekonomskog fakulteta u Splitu održati terenska nastava sa predstavljanjem slučajeva iz prakse vezanih uz strateško upravljanje ustanovama. U četvrtak 25. svibnja djelatnici Parka sudjelovat će u akciji čišćenja uvale Vrulje, dok će (ovisno o vremenskim prilikama) na Kornatima biti održana i akcija čišćenja podmorja u suradnji sa HVIDRA-om Split.

Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske .

###

Kontakt za medije:

Ane Radović

Media Val – agencija za komunikacijski menadžment

01/36 66 536; 098/97 33 196

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.