Na udaljenosti od 3 nm od otoka Purara, jugozapadno od NP Kornati prema otvorenom moru, domaći ribari, susreli su se s vrlo zanimljivim i rijetkim vrstama Jadranskog mora.
Sve tri skupine pripadaju ugroženim vrstama, što znači da im je populacija toliko mala da im prijeti izumiranje.

Pas modrulj (Prionace glauca) naraste do 3,8m, težine do 200kg.
Stanovnik je čitavog Jadrana ali nije gusto naseljen. Zbog ugroženosti, danas ga rijetko susrećemo. U slučaju da ga se ulovi s nekim od ribolovnih alata, pobrinuti se da bude vraćen u more ili ga zbrinuti, u slučaju ranjavanja.

Glavata želva (Caretta caretta) naraste do 110cm i može težiti do 150kg.
Morske konjače su jedini gmazovi koji naseljavaju Sredozemno i Jadransko more.Tijekom zime, morske kornjače prezimljuju i hiberniraju ukopane u pijesak i mulj na morskom dnu, te na takav način, nerijetko završavaju u mrežama ribarskih koća.
U tom slučaju, kornjaču treba prekriti i utopliti dok god se ne probudi iz temperaturnog šoka tj dok ne počme micati glavom i nogama. U protivnom, ako ju se odmah vrati u more po postupku "brže-bolje", kornjača ugiba jer se nalazi u stanju šoka i utapa se.

Dobri dupin (Tursiops truncatus) naraste do 4m dužine i 500kg. Nastanjuju sva mora i oceane, no ne postoji potpuna procjena broja jedinki u svijetu.
Poznato je da su vrlo znatiželjni i razigrani te često u kompeticiji s ribarima, što može dovesti do zaplitanja u mreže i prerane smrti ovih životinja.
Ne zaboravimo, dobri dupini su divlje životinje, ne smijemo ih hraniti, ni plivati s njima, niti ih pratiti brodovima dok oni plivaju svojom putanjom. U slučaju da se sami približe plovilu, stati bočno uz njih i ne ometati ih.

Ovom prilikom zahvaljujemo ribarima na ustupljenim fotografijama te adekvatnom ponašanju prema ugroženim vrstama.

 

Galerija slika
  • IMG-20151218-WA0003-2
  • IMG-20151218-WA0005-1