U svrhu bolje suradnje s lokalnom zajednicom, Nacionalni park Kornati nakon potpisanih sporazuma o suradnji s dionicima parka i partnerima predaje nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu.

 

  • kornati-europarc1
  • kornati-europarc2

Javna ustanova Nacionalni park Kornati je dana 26. veljače s dionicima zaštićenog područja potpisala sporazume o suradnji na razvoju održivog turizma na širem području parka, a vezano za nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu koju danas službeno dostavlja EUROPARC Federaciji na ocjenjivanje. Nakon parkova prirode Medvednica i Lonjsko polje koji su taj certifikat dobili krajem prošle godine, NP Kornati uz susjedni značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka treće je zaštićeno područje u Hrvatskoj koje kreće putem održivog turizma.

Kako bi se pripremio za taj certifikat, park je osnovao Savjet za održivi turizam, čime je ostvarena suradnja Javne ustanove parka s lokalnim stanovništvom i korisnicima - lokalnim malim poduzetnicima koji posluju unutar i u okolici parka. Na svečanosti je ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac potpisao sporazume o suradnji s članovima Savjeta i partnerima: nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom turizma, Županijom Šibensko-kninskom, općinama Murter-Kornati i Tisno, lokalnim i regionalnim organizacijama i institucijama te malim poduzetnicima.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep istaknuo je kako Ministarstvo podržava razvoj održivog turizma. „Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz ulaganja od 200 milijuna kuna u izgradnju i poboljšanje postojeće posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkova prirode Hrvatske u protekle tri godine i pripremljene projekte za financiranje iz EU fondova u vrijednosti od 400 milijuna kuna za razdoblje od 2014.-2020. osigurava temeljne pretpostavke za održivi razvoj turizma u tim zaštićenim područjima koji se temelji na suživotu i interakciji čovjeka i prirode."

Ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac naglasio je kako uz jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom ovaj certifikat znači i bolji životni standard i veće prihode na ovom području. „Okupljanjem u Savjet za održivi turizam te izradom Strategije razvoja održivog turizma okrenuli smo novu stranicu u upravljanju ovim vrijednim područjem, za dobrobit lokalne zajednice ali i za veće zadovoljstvo posjetitelja."

Sa svojim 141 otokom, otočićem i hridi Kornatsko je otočje najgušća otočna skupina na Sredozemlju. U smislu zaštite otočje je podijeljeno na Nacionalni park Kornati te značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka. Očuvane zajednice podmorja, iznimne ljepote krajobraza te bogata kulturna i tradicijska baština čini ovo područje uistinu posebnim te vrijednim zaštite.

Javna ustanova Nacionalni park Kornati dio je „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida", kroz koju WWF onim zaštićenim područjima koja ispunjavaju uvjete pruža podršku u certificiranju održivog turizma sukladno smjernicama EUROPARC Federacije - mreže europskih zaštićenih područja. Petra Boić Petrač iz WWF-a istaknula je važnost dobivanja certifikata za ljude koji žive na području parka i oko njega. "Sretni smo da se i NP Kornati pridružio dvama parkovima u Hrvatskoj koji su već prepoznali kvalitetu Europarkovog certifikata! Put za njegovo dobivanje nije jednostavan, a ostvarivanje dobre suradnje s lokalnim stanovništvom prvi je uvjet. Nadamo se da će se verifikatori Europarca koji će ovog ljeta posjetiti Nacionalni park Kornati uvjeriti u ono što smo i mi prepoznali kao posebnu kvalitetu te proglasiti i treći park u Hrvatskoj s tim prestižnim certifikatom".

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da je Sporazum o suradnji na provedbi Strategije razvoja održivog turizma šireg područja NP Kornati poticaj za daljnju suradnju između Nacionalnog parka i svih dionika u parku i oko njega. Potrebno je u budućnosti čim više tematizirati održivi razvoj, definiranom strategijom te jasnim i mjerljivim ciljevima uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način. Lokalni čovjek i očuvanje naslijeđene baštine dvije su glavne pretpostavke održivog razvoja turizma. Prirodno bogatstvo te povijesna, kulturna i prirodoslovna tradicija obvezuje na daljnja istraživanja, programe edukacije i zaštite, znanstvenu valorizaciju i naravno promociju.

"Očuvana priroda i velika bioraznolikost je jedna od najvećih vrijednosti koju baštinimo i očuvanje toga je garancija bolje budućnosti za sve nas. Strategija održivog turizma je još jedan dokaz kojim smo putem odlučili krenuti: putem razvoja turizma u koji se ne uklapa trenutno aktualna priča istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na udaljenosti od 6 km od ovog Bogom danog prostora.", rekao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak.
Zajedničkim radom JU Nacionalni park Kornati i svih dionika razvijat će se održivi turizam kojim će se očuvati prirodna i kulturna baština, ostvariti veća gospodarska korist za lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućiti razumijevanje lokalne kulture, društva i okoliša – vizija je zajedničke Strategije s čijom se provedbom kreće već danas.

Dodatne informacije: Martina Markov (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 099/441-5094)